BRUGONTWERP

Syb van Breda & Co Architects ontwierp een mooie en functionele brug. Elk onderdeel van de brug is nuttig, maar tegelijkertijd zo ontworpen dat het op een aantrekkelijke wijze laat zien wat het doet. Het ontwerp maakt het complexe bewegingsmechaniek en het verloop van de krachten daarin zichtbaar. Dit geeft de brug een geheel eigen karakter.

EIGENZINNIG PROFIEL

Het beweegbaar deel van de Máximabrug is een gebalanceerd (bascule) val van het type staartbrug. De staarten bevatten het contragewicht, dat er voor zorgt dat de brug soepel open en dicht gaat met een minimaal energiegebruik. Het typische kenmerk van een staartbrug is de hoge ligging van het scharnier ten opzichte van het brugdek. De hooggelegen staarten geven de brug een mooi en eigenzinnig profiel.

SLANKE BELIJNING

Transparantie en een scherpe slanke belijning dankt de Máximabrug aan inventief materiaalgebruik. Zo hebben de aanbruggen en de vallen (het bewegende deel van de brug) dezelfde dikte waardoor de lijn van de brug doorlopend is. De transparante leuning en de afwerking van het dek lopen onafgebroken door. Kegelvormige kolommen onder de brug staan in het water en geven de brug een lichte indruk. De staarten zijn dun en slank waar zij weinig hoeven te dragen, tot robuust en stevig waar zij vele tonnen contragewicht torsen.

VRIENDELIJKE UITSTRALING

Kenmerkend voor het ontwerp is de consequente toepassing van afronding van scherpe randen. Zowel bij grote vormen als de dekranden, de kolommen en de technische ruimten, als bij de kleinere zoals de leuningen en slagboomkasten. Het resultaat is een zachte en vriendelijke uitstraling.

    

FIETS- EN VOETPAD ONDER DE BRUG